По думите му битката Първанов - Станишев е факт заради "провала на Станишев"

Политологът Евгений Дайнов прогнозира в „Здравей, България”, че през май тази година ще има предсрочни избори. Тоест, по думите му те ще се проведат заедно с евровота. 

 

Във връзка със случващото се в БСП той каза: „Тази битка между Георги Първанов и Сергей Станишев се състоя веднъж. Първанов беше отстрелян. Фактът, че битката отново е факт, говори колко се провали Станишев”. 

 

По думите му „пасиансът на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов е очевиден”. 

 

Според Дайнов Борисов знае, че хората, които гледат към БСП, нямат нищо против коалиция с ГЕРБ. „Борисов иска да ги убеди: „Гласувайте сега за Първанов, после ще се съберем и ще управляваме заедно”. В тази игра някой ще изгори. Бойко Борисов може да се опърли здраво”, каза Дайнов.

 

Валерия Велева, първи зам.-главен редактор на в-к "Преса", контрира, че за Борисов няма опасност от изгаряне, тъй като той е отстрани и наблюдава. Според нея обаче реакцията на Борисов не е в полза на Първанов. 

 

Журналистът твърди, че БСП няма да се разцепи. „Това е сериозна лидерска битка „или, или”. Ако Първанов е добър стратег, то Станишев е добър тактик. За мен е почти обречен на неуспех ход обновление с Първанов. В партията има страшно недоволство от ръководството, то обаче е в кухнята и тлее. Особено когато дойдат избори, партията се самосъхранява”, подчерта Велева.

 

Тя твърди, че Станишев и цялото ръководството около него са заплашени и са в шок. 

 

Според Дайнов има една шизофренна ситуация: „Събират се Ивайло Калфин и Първанов. Докато първият е перфектният европеец, вторият е перфектният антиевропеец”.

 

Дайнов е убеден, че зад Първанов има някой. „Отношенията между ДПС и БСП са видимо тежки и се утежняват. Въпросът е дали Първанов е разчел правилно сигналите от властовата среда, която го подкрепя”, подчерта той. 

 

Велева обобщи, че в политиката няма чист човек и който иска да ни убеди, че е невинна сълза, иска да ни заблуди. 

 

Целия разговор гледайте във видеото!