Ще се инспектира и как са се харчили парите за бежанци.

Сметната палата ще проверява как се харчат парите в Спешната помощ. Освен това, под прицела на одиторите тази година попада и Агенцията за бежанците, както и най-големият дарител на МВР - дружеството "Безконтактни мултиплексорни вериги".


Заради проблемите през последните месеци с безотчетността на разходите на партиите Сметната палата ще предложи законови промени, които да задължат политиците да отчитат не само откъде идват парите за политическите сили, но и как се харчат.


Според председателя на палатата Валери Димитров проверката в Спешната помощ едва ли ще реши проблемите там, но може да даде идеи при реформирането й.


„В спешната помощ персоналът е недостатъчен. Когато екипите защитават по обективни причини. Ние можем да подпомогнем диагнозата и реформата”, обяснява председателят на Сметната палата Валери Димитров.


До проверката на Държавната агенция за бежанците и похарчените пари за повече от 10 години назад се стига след публикации в медиите.


Дали са оправдани и разходите в социалната сфера също ще се проверява - годишно за различни социални помощи се харчат над 700 млн. лв. През 2014-та Сметната палата ще обърне внимание точно на 466 ведомства и държавни дружества.


Повече по темата гледайте във видеото.