Ивелина Петрова дава нов живот на старите часовници, като ги превръща в ефектни аксесоари за жени и мъже

В последните години у нас много нашумя течението Steampunk, особено при бижутата. За тези от вас, които не са чували за него, това е стил в изкуството и дизайна, който е вдъхновен от периода на 19 век (Викторианската епоха), през който активно е използвана парната енергия, направени са множество открития и сложни механики, като често са вплетени и фентъзи елементи. Използва се в модата, в киното (филмът "Хюго" е решен изцяло в това течение). 

 

Steampunk бижутата съчетават използването на прецизно изработени часовникарски механизми, всякакви зъбни колела и части, съчетани с различни метали и шлифовани камъни и кристали.

 

Ивелина Петрова е един от творците, които създават такива бижута. Срещаме се с нея, за да разберем трудно ли се правят, колко време отнема, откъде си набавя частите за тях, както и други любопитни неща.

 

Ивелина, кога и как реши да изработваш бижута, в които има механизми?

 

От малка правя разни неща - бижута от тесто, картички за мама. Преди www.Open-Art7.com се занимавах с архитектурни и художествени макети около 7-8 години. При тях всичко е миниатюрно и може би затова нямах никакви проблеми с бижутата след това.

 

Бижутата, както при повечето автори, първоначално бяха хоби към основната работа. Започнах с полимерна глина, като изпробвах почти всички техники с нея - направих няколко от мъниста, няколко от кожа и дантела. И разбира се, подарявах на приятели.

 

Познавах Steampunk течението отдавна, но предимно в модата, в костюма и аксесоарите. Но когато видях в един чужд сайт и бижута в този стил, беше любов от пръв поглед. И така вече четвърта година. Освен че са атрактивни, харесвам ги и защото, за разлика от костюмите, можеш да ги носиш и в ежедневието си.

 

А как намираш частите?

 

Започна едно трескаво търсене на стари часовници, в което бяха въвлечени всички приятели и роднини. Не се оказа лесно, но все пак се сдобих с първите си механизми. Сама си ги разглобих, махнах корпуса, капачето, циферблата и дълго ги разглеждах – красота. Сега вече по-лесно намирам части - от търгове, от познати. Разглобявам доста по-бързо и умело, дезинфекцирам и полирам всеки механизъм. В почти всички модели ползвам кристали за един по-завършен вид.

 

Кога идва идеята (визията) на даденото бижу - преди да започнеш да го правите или в момента на самото изработване?

 

Идеите идват различно и отвсякъде. Понякога имам конкретна идея, която докарвам докрай, друг път уж започвам едно, но в процеса на работа се получава друго. Изработвам предимно колиета заради най-голямото им търсене, но също така имам обеци, пръстени и гривни, които пък аз най-много харесвам.

 

Използвам маханизми от швейцарски и руски часовници. Когато попадна на по-интересен и рядък вид механизъм, си го запазвам с идеята, че някой ден ще го направя на бижу за себе си. Но това почти никога не се случва.

 

Има ли бижу, което е специално за самата теб?

 

Харесва ми да изработвам бижута за другите. Когато работя по даден модел, си представям каква ли жена би го носила. Най-специалното за мен бижу е това, което е донесло най-много радост на притежателката си.

 

Много често ми се обаждат и пишат развълнувани дами, за да ми благодарят и похвалят. Чак тогава бижуто е напълно завършено за мен. Щастието ми е пълно, чувствам се смислена и продължавам с още по-голяма любов да творя.

 

Много се радвам, че все повече хора правят handmade (*бел.ред. ръчно изработени) неща и успяват да се издържат от това, което пък ти дава свобода.

 

Освен бижута изработваш ли други аксесоари?

 

Големият ми проблем е, че господата са малко пренебрегнати - за тях изработвам единствено ботонели (копчета за ръкавели), но пък са ми любими. А за дамите разнообразието е голямо. Опитвам се да правя различни неща, за да не ми омръзва никое и винаги да ги правя с желание.

 

Освен бижута изработвам зимни и летни шалове, зимни яки и ръкавели, брошки, разделители за книги и тефтери, флашки, стойки и органайзери за бижута, които са много полезни. Постоянно имам множество други идеи – за чанти, декоративни възглавнички, бижута от кожа, Bolo вратовръзки. 

 

Автор: Виолета Иванова