Георги Първанов атакува ръководството на социалистите заради изпадането на партията в „тежка зависимост”

АБВ срещу БСП на евроизборите. Формацията се явява със своя листа. Води я Ивайло Калфин. Президентът Георги Първанов категорично заяви, че няма да създава нова партия, но тръгва към вота с алтернативен списък с имена и от името на бъдеща коалиция.  Партиите, които ще станат част от нея, Първанов засега премълча заради „невиждан през целия преход натиск – с позволени и непозволени средства”. 

 

Той и сподвижниците му няма да напускат БСП. Георги Първанов атакува ръководството на социалистите заради изпадането на партията в „тежка зависимост”.

 

БСП изпълнява решения, които се вземат другаде. Ръководството на БСП е в тежка зависимост”, заяви Георги Първанов.

Предатели са тези, които забравиха обещанията си. Не може слабите лидери да разчитат вечно на партийна вярност
- Георги Първанов

 

Бившият лидер на БСП и президент с два мандата отхвърли обвиненията в предателство, като ги препрати в друга посока.

 

В същата посока изпрати и упреците, че действията му работят за ГЕРБ и намеците за координирана игра с Бойко Борисов. Според Първанов не той, а ръководството на БСП работи за тях, защото е подарило доста победи на Борисов. 

 

„За нас ГЕРБ са опоненти, а останалите - конкуренти”, заяви Първанов.

 

В почти 30-минутна реч Георги Първанов не нарече нито веднъж лидера на БСП с името му, предпочиташе за говори за „председателя на партията”. За сметка на това цитираше знакови за Станишев реплики. 

 

Ако трябва да използваме любимата реплика на председателя: БСП трябва да преживее катарзис”. 

 

По време на срещата с журналисти стана ясно, че Ивайло Калфин е помолил процедурата по номинирането му от местните организации на БСП да спре. Той обяви, че не неудовлетворени лични амбиции, а идеите са причина за решението му. Калфин заяви, че претенции към БСП няма, но и не може да си обясни реакциите на партията.

 

Когато стана драмата с Волен Сидеров, цялото ръководство беше в отпуск, а сега не са”, заяви Калфин. 

 

Кабинетът да остане, в момента алтернатива няма, каза лидерът на АБВ. „Пробит парламентарен тил” – така Първанов обобщи проблемите на властта.  

 

Въпреки критиките инициаторите остават в партията. 

 

Георги Първанов обеща прозрачно финансиране на проекта си и отговори на упреците, че води със себе си новите кръстници и олигарси. 

 

Нека един да излезе и да каже, че имам зависимост”. 

 

Под погледите на Вапцаров, Смирненски и Гео Милев, инициаторите на алтернативната листа обявиха връщане към левите идеи, ново обединение и възстановяване на доверието.

 

„Това е нова страница в историята на БСП”, заяви Биляна Веселинова от вестник „Стандарт”.

 

„Не е това новата левица, както и 15 градуса през януари не са пролет”, заяви Калин Първанов от списание „Тема”.

 

Кои ще са другите партии в коалицията и кои ще са другите имена в списъците на „АБВ” – отговорите бяха отложени.

 

Чрез блога си в интернет Ивайло Калфин излезе с лично обръщение към лидера на БСП Сергей Станишев. В него той моли кандидатурата му да бъде изтеглена от вътрешнопартийния процес на номинации за европейските избори.

 

Калфин се аргументира с разочарованието на обществото от левицата и политиката като цяло, тъй като, според него, много политици и партийни лидери са направили от дейността си бизнес и са позволили да станат зависими. Евродепутатът заявява, че не е предател, за разлика от съпартийците си, които предават избирателите и се крият зад оправдания за партийна дисциплина и коалиционни особености. 

Когато стана драмата с Волен Сидеров, цялото ръководство беше в отпуск, а сега не са
- Ивайло Калфин

 

Според Калфин БСП в управлението е допуснала и продължава да допуска тежки грешки.

 

Същевременно Сергей Станишев определи действията на Ивайло Калфин като предателство и удар срещу БСП. Това, според социалистите, работело само в полза на Бойко Борисов. 

 

Според ръководството на партията, хората, които застават зад идеите на Георги Първанов и АБВ, на практика се самоизключват. 


 
Сергей Станишев демонстрира,че има по-важни неща за него от сътресенията в ляво. И започна пресконференцията си с дълъг поздрав към ромите по случай Банго Васил, премина към очакванията за дейността на Народното събрание през тази година и едва тогава мина на въпроса. Калфин беше заклеймен с неколкократно повторение на думата "предателство".

 

Това решение на Калфин предизвиква разочарование. Винаги аз съм заставал зад него и съм го защитавал от съмнение, подозрения”, заяви Станишев.

 

Тезата на БСП е, че създаването на алтернативна лява листа цели отслабване на резултата на партията и работи единствено в полза на ГЕРБ и Бойко Борисов.

 

Това фактически е смяна на отбора в 90-тата минута от мача и това не е коректно”, заяви Станишев.  

Не се чувствам изпълнител на ничия воля, освен на волята на БСП. Някои от хората, които днес много говорят за задкулисия, са олицетворение на задкулисето
- Сергей Станишев

 

Това обаче нямало да отнеме първото място на партията, нито се очаквали сътресения на парламентарно ниво. БСП била доказала, че в подобни ситуации се мобилизира още повече

 

Без да дадат директен отговор  ще има ли изключени от БСП заради подкрепата за АБВ, социалистите все пак намекнаха, че това е неизбежно.

 

Позицията „Ние оставаме в БСП, но работим за друга листа” е абсолютно необяснима. Всички, които го заявяват и го правят, приключват с БСП”, заяви Мая Манолова. 

 

Относно обвиненията на Първанов за задкулисие, Станишев отвърна на удара.

 

Не се чувствам изпълнител на ничия воля, освен на волята на БСП. Някои от хората, които днес много говорят за задкулисия, са олицетворение на задкулисето”, заяви Станишев. 

 

В отговор на намеците за медиен чадър, свързан с името на Делян Пеевски, Станишев се оплака, че всъщност бил най-атакуваният от медиите политик.

 

Има медия, в която няма една положителна публикация за мен, това означава ли, че тази медия отразява нечии икономически интереси?”, заяви Станишев.