В сряда е последния ден от кампанията за получаване на храните от първа необходимост

Тази година вероятно ще е последната, в която социално слабите българи ще получават хранителни помощи от Европейския съюз, съобщават от Българския червен кръст.


Утре е последния ден от кампанията за получаване на  хранителните продукти от първа необходимост. На повечето места са раздадени до 90% от храните. Каква алтернатива ще имат нуждаещите се, когато спре програмата - отговорът потърсиха кореспондентите ни от Пловдив.


Над 30 000 социално слаби в Пловдивска област досега разчитаха на помощта от Европейския съюз. Блага Димитрова е една от тях. Самотната майка се грижи за 11 годишната си дъщеричка Ванеса.


„Аз се нуждая от тези помощи, защото аз и малката тогава ще бъдем гладни. Не можем да си позволим да купим много неща. Например, не мога да си купя мед, защото е доста скъп, сладкото и то е скъпо. Другите леща, ориз мога да си купя, мога да си позволя, но един-два пакета”, обяснява Блага Димитрова.


Безработната жена получава мечесно 89 лева социална помощ и 35 лева детски добавки.
Продуктите от първа необходимост, които е получила от европейската помощ, ще й стигнат за осем месеца, изчислява домакинята. Както за нея, така и за останалите социални слаби, това ще е последният траш от Европа. От Червения кръст вече търсят друг вариант, за да подпомогнат нуждаещите се.


„За 28 000 не бихме могли да поемем такъв ангажимент. Това е много мащабна кампания, с много средства. Ще се ограничим до много по-малка цифра да подпомагаме и да направим наистина преоценка кои са наистина крайнонуждаещите се. Но гладни хора през зимата няма да оставим”, твърди Таня Георгиева, директор на БЧК- Пловдив.


В централния склад в Пловдив обаче се очаква да остане огромно количество непотърсена храна.
Около 200 тона очакваме да е остатъкът в централния склад в Пловдив. И от 16 януари до 30 януари ще бъде предоставена на 60 социални институции”, пояснява директорът на БЧК- Пловдив Таня Георгиева.


Повече по темата гледайте във видеото.


Репортер: Благой Бекриев