Водачът на листата на АБВ заяви, че основният политически опонент е ГЕРБ, не БСП

"Решението ми да оглавя евролистата на АБВ не е предателство към БСП. Наш опонент не е БСП, а начинът по който се управлява държавата”, заяви за „Здравей, България” от Страсбург евродепутатът Ивайло Калфин.

 

„Риториката в БСП напомня 60-те години и Сталинизма. Аз приключих мандата си с партията. Последният ми разговор със Станишев беше в неделя и всички знаеха какво ще правя. Не е вярно, че той не е знаел какви са намеренията ми”, заяви водачът на листата на АБВ за евроизборите.

 

Позициите на БСП и ГЕРБ„Като гледам истерията, изведнъж БСП си намери врага. След като не ги притеснява, наш опонент не е БСП, а е ръководството на държавата. Отказвам да коментирам думите на Георги Първанов. Става въпрос за абсолютна непрозрачност в парламента и кой взима решенията там. Примерът, който изсуши доверието в това правителство, е назначението на Делян Пеевски”, добави Калфин.

 

Станишев се опита да ме убеди да остана в плановете на партията за следващата евролиста. АБВ не е създадена за да се бори с БСП. Имах няколко разговора със Станишев, аз нямам никакви претенции към ръководството за пост, който биха ми предложили. Аз съм изключително благодарен на колегите, с които съм работил”, допълни той.

 

Относно разходите на АБВ и откъде идва финансирането ѝ, Калфин заяви, че те не са в особено големи размери към момента. „Открил съм сметка на мое име. Успяхме да покрием разходите си, но няма да бъдем финансирани от никого. Ние ще правим евтина кампания. Най-вероятно ще бъде регистрирана коалиция от малки партии, но ще говорим за това когато стане”, категоричен бе евродепутатът.

 

„Доколкото съм наясно с организацията, няма срещи с ГЕРБ, те са нашият основен политически опонент. Мнението на Борисов за Първанов не ме интересува. Той е министър-председател, който не искам да се връща на власт”, завърши Калфин. 

 

Цялото интервю с Ивайло Калфин гледайте във видеото.