За проекта ще се борят 15 фирми

Парковото пространство около Националния дворец на културата ще бъде възстановено и обновено. За проекта ще се борят офертите на 15 фирми.

 

Според условията Столичната община ще избере икономически най-изгодните предложения. Срокът за изпълнение на проекта е една година, след подписване на договорите с избраните компании. Стойността му е близо 15 милиона лева.

 

Съфинансиран е от Оперативна програма "Регионално развитие" и от бюджета на Столичната община. Промяната е нужна заради амортизираната настилка, липсата на зеленина и цветя. Липсват и осветление и камери за видеонаблюдение.

 

Националният дворец на културата е открит през 1981-ва по случай 1300 години от създаването на българската държава. Хиляди се трудят за оформлението на околното пространство, фонтани, изкуствени поточета, много зеленина и десетки видове цветя. От 33 години насам пространството пред НДК не е обновявано.

 

„Целият проект предвижда възстановяването му и връщането на първоначалния блясък", казва Ралица Маджарова, директор "Зелени системи" към Столичната община. За целта ще има подмяна на разрушените настилки от гранит, врачански камък, червен паваж и бял мрамор. Ще бъдат изградени нови пътеки и алеи, както и ще бъдат засадени близо 1900 нови дървета, 16 хиляди храсти и 18 хиляди цветя, живи плетове и бордюрна растителност. Напояването ще става от нова автоматизирана система.

 

Ще бъдат възстановени и всички чешми. Ще има и оградени пространства за разходка на кучета. От общината обещават по-достъпна среда за хората с увреждания, както и изграждането на цялостно видеонаблюдение. Ще бъдат реновирани и велоалеите. Ще има ново осветление в парка и по заобикалящите го булеварди.

 

Освен на по-красив парк ще се радваме и на работещи фонтани и водни каскади. Детският кът също ще бъде преобразен. Ремонтът започва през пролетта. Срокът за приключване на целия проект е пролетта на 2015 година."

 

Дотогава достъпът до сградата на НДК, алеите, както и до метростанциите няма да бъде спиран, а ще става по определени маршрути, извън ремонтните дейности.