КТ "Подкрепа" и КНСБ подкрепят криминализирането на неплащането на осигурителни вноски

Проектът за наказателен кодекс беше внесен в Министерския съвет днес. Спорен текст обаче раздели работодатели и синдикати. 

 

КТ "Подкрепа" и КНСБ подкрепят криминализирането на неплащането на осигурителни вноски от страна на работодателите. 

 

Според синдикалистите, които настояват за това от години, укриването на публични задължения и предвидените строги наказания са напълно оправдани.

 

„Става въпрос за измама. За укриване, за наемане на работници без договор, за подаване на неверни декларации, за плащане на заплати без ведомост. И така, както се наказват другите измами, така трябва да се наказват и тези измами”, заяви Димитър Манолов от КТ „Подкрепа”.

 

„Трябва да се криминализират деянията, през които става саботирането на осигурителната система. Престъплението, ако бъде записан такъв текст, действително е много тежко. Тъй като то наранява една система - не само осигурителната, но и здравната. Там проблемите касаят огромен брой хора и са далеч по-тежки като обществен резултат от едно убийство”, смята Чавдар Христов от КНСБ. 

 

Според бизнеса обаче в този вариант Наказателният кодекс вменява синдикални функции на съдебната система. В своя позиция Българската стопанска камара заявява, че не е редно осигурителните и данъчните задължения да бъдат поставени под общ знаменател. Представителите на бизнеса настояват спорните текстове първо да се разгледат в Националния съвет за тристранно сътрудничество.