Средствата за увеличаване на капитала на „Южен поток” не засягат държавния бюджет, каза Орешарски

Дали е коалиция, или не виждам, че много хора работят срещу кабинета. Така че е предизвикателство - не сега, а в последните шест месеца. Бих се радвал да не са чак толкова много”, каза премиерът Пламен Орешарски, цитиран от БГНЕС.

 

Премиерът се въздържа от дебати по вътрешнопартийни дела в БСП само каза, че е по-добре да няма разцепление. За намалената цената на тока Орешарски потвърди, че признатите разходи на ЕРП-тата са намалени до равнища, които са сравними със страните от региона. Министър-председателят допълни, че теоретично е възможно още едно намаляване на цената на тока, но дали ще стане практически зависи от мерките, в това число и доколко ще успеят да възстановят експорта.

 

„Средствата за увеличаване на капитала на проектната компания "Южен поток България" по никакъв начин не засягат държавния бюджет, добави Орешарски, цитиран от БТА. „Тези средства ще бъдат получени като заем от руската страна, който ще върнем от транзитните такси за газопровода. Ще ги връща бизнесът на "Южен поток", а не българският данъкоплатец”, отбеляза министър-председателят.

 

„С удоволствие ще приема дебат за финансирането на тръбата, каза още Орешарски. Но трябва да тръгнем от 8-те на сто лихва, които заварихме върху заема за изграждането на тръбата и след преговори успяхме да сведем до 4,25 на сто, добави той. По думите му ГЕРБ са щели да ощетят държавата със стотици милиони.