Това обеща премиерът на среща с Американската търговска камара

Държавата ще заеме по-активна роля като регулатор и ще осигури по-добри условия за бизнеса. Това каза министър-председателят Пламен Орешарски.

 

Той представи пред Американската търговска камара политиките, мерките за икономически растеж и приоритетите на правителството за 2014 г. 

 

Заедно с Европа нашето правителство ще държи като основен приоритет фискалната стабилност през тази година. Един от акцентите за подобряване на бизнес средата и увеличаване на приходите в хазната Орешарски посочи по-сериозните опити за пресичане на контрабандните канали през тази година.

 

Той не пропусна да отбележи, че за първи път от 2008 година насам държавата почва годината на чисто, защото цялото ДДС е върнато на бизнеса навреме. 

 

Като част от другите мерки на кабинета премиерът отбеляза по-сериозна борба с корупцията, оздравителни мерки за енергетиката, подпомагане на малките и средните предприятия. 

 

В ход е програмирането на големи проекти за диверсифициране на газовите доставки и разработката на нова ядрена мощност, технолиогични ресурси, различни от използваните досега в България, каза още Орешарски.

 

На форума представители на българския бизнес, които се занимават с възобновяеми енергийни източници, отново повдигнаха въпроса за таксата, наложена им от кабинета. Премиерът обясни, че според опита, споделен от други страни, които са имали дисбаланс в енергийните източници като нас, таксата не представлявала непреодолима тежест. Орешарски допълни, че нейната цел, е да може НЕК да продължи да плаща и добави, че всички участници в системата имат интерес НЕК да работи.