Ще остане топло за средата на януари

У нас и в петък ще остане топло за средата на януари. Денят ще започне с краткотрайни мъгли в низините и покрай реките и с разкъсани облаци, повече над Източна България. По-късно ще е предимно слънчево с незначителна средна и висока облачност. Ще духа до умерен югозападен вятър, по-силен следобед по морето. Привечер и през нощта от запад ще се заоблачи.

 

Минималните температури ще са от минус 1 до плюс 4-5 градуса. Следобед - до 10-15 градуса, а на север от планините - до 16-17. Над планините облаците ще са високи и върховете ще са открити. Там ще духат силни западни ветрове. Термометрите ще показват положителни стойности – от нула градуса на Мусала до 8 на Рожен. Циклони и свързаните с тях фронтове са причина за динамичното време над почти целия континент.

 

Към Западна и Централна Европа навлиза по-студен въздух, а в Русия прониква директно полярен студ. Топли въздушни маси от Средиземноморието пък обхващат Италия и Югоизточна Европа. Утре Балканите ще останат далече от облаците и дъждовете над Италия както и от снеговалежите на североизток . Затова и тук ще е предимно слънчево и топло.

 

Максималните температури ще са от 11 до 16 градуса, в Гърция до 19, докато в Русия и през деня ще останат доста под нулата.

 

У нас в събота ще има сутрешни мъгли,а повече облаци очакваме по морето и в Тракийската низина. В неделя от запад ще се заоблачи и следобед в западните и централните райони, а през нощта и в източните ще превали дъжд. В понеделник валежите ще спрат и облаците бързо ще намалеят до слънчево. Във вторник и сряда от северозапад с облаци и дъжд ще проникне малко по-студен въздух. По-интензивни ще са валежите в Северна България, а в планините дори може да натрупа малко сняг.

 

До края на месеца, като цяло ще остане сравнително топло, мъглите ще бъдат заменени от валежи, за съжаление предимно от дъжд. На 22-ри и 23-ти отново главно в северната половина от страната и планините ще има слаби валежи, които през втория ден ще спрат и на 24, в петък, ще има повече слънчеви часове. Отново ще завали на 25-ти, в събота, и ще продължи до  понеделник. В последните дни на Януари температурите ще се понижат до нормалните за месеца . Ще е предимно облачно, с превалявания от дъжд, в планините от сняг. Снеговалежи са възможни и в Североизточна България и високите затворени полета.

 

Всичко за времето във вашия град може да научите на Sinoptik.bg, а актуалната пътна обстановка следете в реално време на Kamerite.bg.