Процедурата вече е в ход за нередовните пътници в София

Частни съдебни изпълнители ще се борят с нередовните пътници в столичния градски транспорт. Те ще събират принудително глобите от гратисчии, които не плащат актовете си за пътуване без билет. Причина за крайната мярка е ниската събираемост на сумите от санкции.

 

Като студент Красимир пътува с карта и рядко се налага да дупчи билет в автобуса. Затова и почти никога не пътува гратис и не е имал конфликт с контрольорите. „Ако попадна в такава ситуация, по-добре да си платя на място глобата. Така и така съм виновен, пътувал съм без билет”, казва той.

 

Немалка част от гратисчиите обаче отказват да платят глобата на контрольора. Само за миналата година те са близо 8 хиляди. Ако нередовният пътник реши да не плати глобата от 20 лева – тогава контрольорът е длъжен да му напише акт за нарушение. Тогава санкцията може да достигне и 100 лева.

 

Ниският ѝ размер се запазва само, ако нередовният пътник премисли и плати глобата до три дни след като е хванат без билет. Повечето гратисчии обаче изобщо отказват да плащат санкциите от актовете.

 

„Немалка част от хората в рамките на година-две имат няколко такива постановления и те не са ги платили – дори имаме и случаи на 12, на 18 пъти”, коментира Красимира Сапунджиева от Центъра за градска мобилност.

 

Именно пътниците с най-много неплатени актове първи ще попаднат под ударите на съдия изпълнителите. 

 

„Това ще е първата група, която пускаме – а поетапно ще предприемем действията по пълното събиране. Запор на доходите, поетапно събиране на вземанията, може да се стигне и до опис на имуществото”, заяви заместник-кметът на София Любомир Христов.

 

По линиите с най-много гратисчии пък в акциите ще се включи и полицията, а в крайградските рейсове пътниците ще бъдат посрещани от контрольори още на вратата на автобуса.