Уточняват се условията, при които ще можем да кандидатстваме за помощта

България води преговори с Русия за по-ниски цени на природния газ. Това стана ясно от думите на енергийния министър Драгомир Стойнев.

 

Близо 10 000 домакинства ще получат безвъзмездно финансова помощ, за да газифицират жилищата си. Сумата е в размер на 2000 лева. Важно е обаче до жилищата да има газоразпределителна мрежа, защото програмата не включва изграждането на нова инсталация. Преимущество ще имат жителите на 27 общини, в които замърсяването на въздуха е по-голямо. У нас близо 75 хиляди домакинства разчитат на енергия от природен газ.

 

Марина и Марин Дянкови от Севлиево сменят дървата с газ преди няколко години. Според Марина, газта е много удобна и чиста. Марин казва, че газта не е по-евтина, но е по-удобна, а в студените месеци сметките им достигат 250 лева.

 

Според специалиста Мартин Бояджиев битовата газификация има повече плюсове, отколкото минуси. Например, че щади природата. „По отношения на някои вредни емисии като азотни окиси, като въглеродни диоксиди, намаляването в пъти, в сравнение с използването на въглищата”, казва той.

 

Уредите са безопасни, ако знаем как да боравим с тях. С превантивна цел, газът, използван за битови нужди, има специална миризма, за да го усетим навреме, ако има изтичане. В такъв случай, за да не стане авария, автоматично спира и работата на системата.

 

Цената също изиграва много голяма роля, оказва се, че инвестицията не е никак евтина. „Да си прекараме газ вкъщи струваше 4000 лева. Който може да си го позволи – струва си”, категоричен е Марин.

 

„Равностойността на 1 киловатчас, използван от природния газ, е около 10 стотинки. А в момента, електрическата енергия, въпреки намалението от преди месец – дневната енергия е по-висока от тази цена”, казва експертът Мартин.

 

Газифицираните домакинства у нас са похарчили средно по 1000 лева за газ през миналата година, изчисляват още специалистите.