Година по-късно не е ясно кога ще заработи проекта, който вече струва 2 милиона лева

„Най-горещата тема, която вълнува обществото ни” - така определи министърът на транспорта и информационните технологии работата по електронното правителство, която все още върви бавно.

 

Още през януари миналата година Нова телевизия първа Ви показа картите за електронна идентичност. С тяхна помощ трябваше да ползваме онлайн услуги, като по този начин спестим време и разходки до държавните институции.

 

„Вие се идентифицирате, влизайки на портала на електронното управление, заявявайки услугата свидетелство за съдимост. Вместо да си вадите личната карта, вие го правите с тази карта. Оттам нататък информацията, която вече е събрана за Вас някъде в администрацията, Ви се изпраща на посочения от вас e-mail адрес", казва бившият заместник-министър на информационните технологии Валери Борисов.

 

През април вече трябваше да можем да ползваме 50 услуги на Столичната община.Когато искаме да влизаме в държавната администрация, трябва да сложим предварително картата в четеца. Да влезем в сайта, който предоставя услугата, да я изберем, да се идентифицираме с 2-3 прости стъпки и да почнем да ползваме услугата", коментира ръководителят на проекта за електронна идентичност Александър Станев.

 

Вместо през април, първите 5 хиляди електронни карти бяха раздадени 5 месеца по-късно. Оттогава до днес с картите не можем да направим абсолютно нищо. "Слабостите са доста. Те наистина не работят. Аз също съм пробвал”, заяви министър Данаил Папазов.

 

„В момента върви тестването и интеграцията на услугите към Голяма община, след което тази карта ще може да послужи да се идентифицирате", допълва директорът на „Електронно управление” в МТ Христо Христов.

 

„Най-големият проблем е, че липсва интегратор на електронното управление, който да бъде трамплин между различните програми в различните ведомства", категоричен бе Папазов. Министърът попита подчинените си кога ще заработят картите, но не получи еднозначен отговор.

 

От отговор на министерството за Нова става ясно, че за проекта, който все още не работи, вече са платени близо 2 милиона лева. Валидността на картите изтича през февруари 2016-а. Ще заработят ли дотогава? Никой не знае.