Депутатите дебатираха доклада за "тефтерчето" на Филип Златанов

Пореден отчет на премиера Орешарски пред депутатите предизвика поредни скандали между тях. Управляващи и опозиция дебатираха върху финалния доклад на комисията, която разследваше скандалите с така нареченото „тефтерче на Филип Златанов”.

 

Един от изводите на депутатите, е че записките в тефтерчето на Златанов до голяма степен препокриват работата на комисията, която той оглавяваше. В него имаше изречения като „да се ударят” определени хора, както и „да се докладва на И.Ф.”, присъстваха и инициалите Б.Б. и Ц.Ц. В крайна сметка въпреки скандалите в залата докладът беше гласуван и се връща обратно в прокуратурата, а едно от предложенията на депутатите, които се занимаваха с казуса, е да се създадат прозрачни правила за избор на председател на Комисията за установяване и предотвратяване на конфликт на интереси.

 

Премиерът отново отчете работата на кабинета си пред депутатите, както вече направи, но желанието на управляващите е за по-често присъствие на премиера и министрите в зала. На практика не бе чуто нищо ново, тъй като това е третият пореден отчет на Орешарски. Встрани от него обаче стана ясно, че има разминаване в позициите на премиера и финансовия министър относно замразяването на майчинските за следващите три години.

 

Премиерът обаче не се и ангажира с изпълнението на предизборното обещание от страна на левицата майчинските да следват увеличението на минималната работна заплата. Тези пари бяха замразени на 240 лева от ГЕРБ за няколко поредни години и едва миналата година станаха 310 лева, а от началото на 2014-а са 340, колкото стана и най-ниската заплата по закон.

 

Според 3-годишната бюджетна прогноза на Министерството на финансите и тези социални разходи, както и други социални плащания занапред ще се замразят, въпреки че се залага увеличаване на минималната заплата.

 

Орешарски коментира, че от много години така наречената 3-годишна бюджетна прогноза е „просто индикативна”, което означава, че заложените числа може и да не бъдат включени в предстоящите закони. Премиерът остави без отговор въпроса дали в такъв случай във Финансовото министерство напразно правят подобни изчисления.

 

Орешарски заяви, че за последните няколко месеца процентът на разпределението на държавните пари в различни банки се е променил. Той отказа да посочи име на банката, в която се съхраняват най-голям дял държавни пари. От времето на бившия финансов министър Симеон Дянков се знае, че това е КТБ.

 

Още преди да е започнал с третия си поред отчет, от опозицията заявиха, че това не била идеята на парламентаризма. Обидиха се, че им се отнема от времето за парламентарен контрол.

 

Въпреки че много настояваха и се оплакаха, че им отнемат възможността да задават въпроси, и въпреки че времето за контрол все пак беше удължено, депутатите на ГЕРБ не го дочакаха и демонстративно напуснаха залата.

 

Пред подкрепящите го депутати, Орешарски повтори постиженията на кабинета си. Наблегна на подобрените отношения с бизнеса, върнатото ДДС, социалните и енергийните мерки. А новите заеми обясни с изплащането на старите, трупани и по времето на  герб. Което означавало, че дългът на страната няма да бъде повишен.

 

В разгара на поредния скандал с подслушвания, премиерът отсече, че правителството му е прекратило безразборното използване на срс-та.

 

Няма новини около имунитета на Волен Сидеров. Срокът, в който трябва да стане ясно дали лидерът на „Атака” ще се откаже доброволно от него изтича следващата сряда. Ако той не го направи, депутатите ще трябва да се заемат с казуса.

 

В същото време премиерът Пламен Орешарски направи признание пред предаването ДИКOFF, че едва половината министри са негови назначения. Цялото интервю можете да видите утре от 16:00 часа в ефира на Нова телевизия. 

 

Всичко по темата гледайте във видеото.