За да се борим най-добре с вредителите, трябва да ограничим достъпа им до вода

Меката зима и нетрадиционно високите температури тази зима могат да доведат до нашествие на най-неприятният домашен вредител – хлебарките. Мрачната прогноза е на специалисти в борбата с тези насекоми.

 

През очите на хлебарката нашият свят е пълен с изкушения. Трохи по масата, остатъци от храна в кухнята, скъсани пликове с лакомства в шкафа и най-апетитното - кошчето за боклук. В градовете ги привличат големите кооперации с парно, където любими места са им топлите тръби и абонатните станции.

 

Малките буболечки са като терминатори в света на насекомите. Оцеляват в условия, където човек би загинал. През зимата обикновено се спотайват в мазетата и изпадат в летаргия. Когато обаче температурите са по-високи, те отново поемат на поход из домовете и офисите в търсене на храна.

 

Хлебарката може да преживее без храна близо месец, но без вода – само няколко дни. Нощем, когато вкъщи утихне, гадинките започват да търсят вода. И я намират обикновено в банята или в кухнята. Ако решим сериозно да се борим с тези гадинки, трябва да ограничим техния достъп до вода.

 

Хлебарката може да влезе навсякъде. Въпреки това можем да уплътним вратите, пукнатините и ъглите вкъщи. За каналите и сифоните на мивките се препоръчват метални мрежи. Ако буболечките ви гостуват често, ще се наложи да извикате специалисти. Единичната обработка на вход с 8 етажа струва около 90 лева.

 

Буболечките са опасни, тъй като пренасят болести - дезинтерия, салмонела и хепатит.