Баба Стана живее с ниска пенсия и трудно си позволява и свещите

Възрaстна жена на 85 години живее вечe над 20 години без ток. Причината – къщата й била захранвана от бившето ТКЗС в село Дяково.


От него обаче отдавна са останали само руини, а жиците до дома й са ограбени. Какво е да живееш в тъмнина и има ли шанс някога да й бъде прекаран ток, провериха Мария Милкова и оператора Михаил Кръстев.


Възрастната жена се топли на дърва. Затова и живее в една стая. Хладилникът и радиото отдавна са се превърнали в мебел. Всичко изгаснало със закриването на ТКЗС-то в селото.


Токът в къщата й идвал от трафопост, захранващ някогашните стопански постройки. След разрушаването им жиците били разграбени. Защо обаче ток не стига до къщата й, намираща се на едва 100 метра, не е ясно.


Баба Стана живее с ниска пенсия и трудно си позволява и свещите. За една нощ са й нужни поне три. Но тя никога не пали толкова, защото едната струва 30 стотинки.


Колко време още баба Стана ще разчита на еднва свещ и няколко кучетата да я пазят зависи от ЧЕЗ. От елдружеството обещаха пред Нова телевизия, че ще разгледат случая.


Повече по темата гледайте във видеото.