Преговорите на държавата със собствениците на „Ремотекс” продължават

Работниците от „Ремотекс” блокираха за 40 минути тази сутрин пътя Раднево – Нова Загора. Те се събраха пред завода, за да чакат отговор от министъра на икономиката Драгомир Стойнев дали държавата ще изкупи контролния пакет акции на частното дружество.


Датата 20 януари беше посочена от него в средата на декември 2013. Липсата на решение доведе до блокадата. Пътят беше освободен с намесата на полицията, но до сблъсък не се стигна и няма арестувани. Преговорите продължават, продължава и протестът на работниците пред завода. За да предотвратят евентуална нова блокада при тях остават и полицаите.


Напрежението сред над 500-те работници на „Ремотекс” се покачва след като стана ясно, че преговорите на държавата да придобие дружеството вървят трудно. Това е единствената надежда на хората да получат заплатите и да не загубят работата си. В момента повечето от служителите са на ръба на оцеляването. Константин и Пепа Лесингерови работят в "Ремотекс" от 30 години.


„Всеки ден е мъка, отчаяние е. Вземаме на заем, но пак гледаме за нея да има, за детето”, обяснява Пепа Лесингерова. Дъщеря им Жанета всеки ден трябва да пътува до Стара Загора за училище.


„Налагало се е да не ходи седмица, две на училище, само пътните са осем лева”, допълва я съпругът й Константин Лесингеров.


Семейството оцелява физически, благодарение на собственото си производство в близкото село.

 

С държавната помощ, отпусната на работниците по празниците, семейството плаща сметките. Благодарение на това все още имат ток. Последно са взели аванс от „Ремотекс” преди пет месеца.

 


Преговорите на държавата със собствениците на „Ремотекс” продължават. Работниците са събират пред дружеството отново на 20 януари, за да решат какви ще са бъдещите им действия. Обсъжда се възможността за блокиране на пътища и гражданско неподчинение.


Повече по темата гледайте във видеото.