Министерството на отбраната разсекрети доклада от проверката за атаката

"Съветът по отбрана не намира длъжностно лице, което да носи отговорност за атентата в Кербала”, заяви министърът на отбраната Ангел Найденов, който представи доклада от проверката на Министерството на отбраната по случая.

 

Десет години след смъртта на петима български военни в Ирак, министерството разсекрети доклада от проверката за атаката. От него става ясно, че българската база не е била добре подготвена и са допуснати много грешки.

 

На 27-и декември 2003-а година шофьор на камион-цистерна, натъпкан с експлозиви, се врязва в база "Индия" в Кербала и се взривява. Убити са петима български военнослужещи, а 27 други са ранени.

 

Смущаващ е фактът, че състоянието на оборудването и загражданията са били инспектирани месец преди инцидента от комисия. Полското командване е оценило нивото на сигурността на българската база на 85 процента. Въпреки това са констатирани недостатъци, част от които са съществена предпоставка за трагичните събития.

 

„Констатират се слабости в координирането на действията между щаба на полската бригада и българския пехотен батальон. Недостатъчния брой огради и заграждания за затваряне на постъпите към базата", каза министър Найденов. Не са отчетени огневите възможности на оръжията. От Генералния щаб на българската армия са получени указания за допълнителни бетонни блокове и е направена заявка до командването на бригадата.

 

„Поради ограничени възможности за доставка са били поставени само телени заграждения и е бил устроен ров. Не са предвидени и позиции на гранатохвъргачките, като основно средство за унищожаване на приближаващи се към лагера транспортни средства. Може да бъде направена и констатацията, че това са пропуски и на българския командир", допълва той. Въпреки това виновни не са открити.

 

Не се намира виновно поведение в никое длъжностно лице, на което да бъде вменена дисциплинарна отговорност по случая”, завършва Найденов. Данните от проверката са били предадени и на държавното обвинение, но и то не е посочило виновни за допускането на трагедията.