Най-много болни има в Монтана, Ямбол, Бургас, Русе и София-област

Пет области са пред грипна епидемия, отчитат здравните власти. Най-много болни има в Монтана, Ямбол, Бургас, Русе и София-област - средно около 250 на всеки 10 хиляди души. В Бургас учениците са в тридневна грипна ваканция от днес до сряда.

 

Според държания здравен инспектор доктор Ангел Кунчев най-разпространеният вирус в момента е щамът "Калифорния". За него са характерни висока температура, хрема, кашлица и отпадналост.

 

Специалистите напомнят, че е  опасно да се самолекуваме и при продължителни оплаквания трябва непременно да търсим медицинска помощ. За разлика от сезонните вируси, грипът може да доведе до тежки усложнения.

 

В Монтана, най-засегнати от грипната вълна са децата от нула до четири години и активната младежка възраст. Важно е да се напомни, при симптоми на грип да не се прибягва до самолечение и да не се вземат на антибиотици без лекарско предписание.

 

„Грипът не изисква антибиотично лечение, въпреки че родителите ужасно много се плашат от високата температура. Аз мога категорично да им кажа, да не се плашат, това е защитна реакция и до 38 градуса не предприемайте нищо. Само разсъблечете детето, да бъде с леки дрехи, да приема течности”, съветва д-р Емилия Димитрова.

 

Освен децата, уязвими от грипа са и хората с хронични заболявания. Болестта може да доведе до тежки усложнения, най-често бронхопневмония. 

 

Ако до края на седмица, в Монтана се запази ръста на заболеваемост, ще бъде обявена грипна епидемия. „Който има възможност да няма контакт с болни. Ако има болен в семейството да бъде изолиран в друга стая или поне да бъде на друго място”, допълва д-р Димитрова.

 

Репортер: Биляна Борисова