Заболяемостта от грип и остри респираторни инфекции е достигнала 318 промила в областта

В официално писмо директорът на Регионалната здравна инспекция за София-област д-р Александър Златанов съобщава, че от 21 януари се обявява грипна епидемия на територията на цялата област. Данните от общопрактикуващите лекари и болничните заведения за ежедневно регистрираните заболели надхвърлят епидемичните стойности. Отсъствията на учениците в училищата също се повишават.

 

Ще бъдат въведени всички противоепидемични мерки и преустановяване на учебните занятия за 7 календарни дни, се казва в съобщението. По предложение на РЗИ София-област се очаква заповед от МОН за обявяване на грипна ваканция.

 

Заболяемостта от грип и остри респираторни инфекции в Софийска област е достигнала 318 промила. Анализът на епидемиологичните параметри показва значително нарастване интензивността на епидемичния процес във всички общини на областта.

 

Според държания здравен инспектор доктор Ангел Кунчев най-разпространеният вирус в момента е щамът "Калифорния". За него са характерни висока температура, хрема, кашлица и отпадналост.

 

Според д-р Кунчев грипът ще отшуми сравнително скоро, но няма да е едновременно в цялата страна. „Първо ще премине в областите, които сега са с най-голяма заболеваемост. Очаквам в края на януари, началото на февруари вече да си е тръгнал”, каза още главният здравен инспектор.