Докладът на ЕК по Механизма за мониторинг и сътрудничество излиза в сряда

Разочароващ и крехък е общият напредък на България в съдебната реформа, борбата с организираната престъпност и корупцията. Това е основният извод в предварителната версия на доклада на Европейската комисия. Официалното представяне е в сряда, но основните тези вече са известни публично.

 

Политическата несигурност в България не помага за изграждане на консенсус, смяната на три правителства и събитията в страната за изминалите 18 месеца показват силната обществена воля за реформи, констатира политическия доклад на Еврокомисията.

 

Но има и изненада,  скандалите с подслушванията и Костинбродските бюлетини са бегло споменати само в бележка под линия и в кратък текст в съпровождащите го технически описания,  се казва първите съобщения.

 

Еврокомисията отчита назначението "Пеевски" като тежко наследство, което властите трябва да положат сериозни усилия да преодолеят. Брюксел критикува Комисията за конфликт на интереси и неотдавнашните непрозрачни номинации за конституционни съдии.

 

„Ще се въздържа на този етап от коментар по доклада, тъй като отново искам да се фокусирам върху подхода. Дали днес правителството ще излезе с честна и открита позиция, включително и в българския парламент, и какво ще бъде тяхното отношение към казаното от Европейската комисия”, каза президентът Росен Пленелиев.

 

Вицепремиерът и министър на правосъдието Зинаида Златанова отказа коментар преди официалното излизане на доклада. За експертите следящи евро-българските отношения, нещата обаче са обозрими още днес. „Отиващата си Комисия оставя големия политически въпрос какво да се прави с мафиотизацията на България на следващата комисия”, категоричен е Христо Иванов от Института за правни инициативи.

 

„Външни органи като Европейската комисия "озаптяват" образно казано нашите политици. За мен това е белег на незрялост, защото в една консолидирана демокрация това е работа на медиите, работа на съдебната власт. Идва доклад. Всеки го прочита както си иска. Някой намира нещо позитивно, разбира се има и много критики. А заплахата е България да не бъде в пълния смисъл членка на ЕС. Докато тегне този мониторингов механизъм, имаме половинчато членство, това е проблемът за мен”, смята Димитър Бечев от Европейския съвет за външна политика.

 

„Ясно е, че не просто не може да се говори за отпадане на механизма за наблюдение. Аз по-скоро бих казал, че той никога няма да бъде прекратен”, допълва Христо Иванов.

 

Все пак трябва да отбележим, че в доклада на ЕК не липсват и положителни стъпки. Отчетено е отслабване на натиска на изпълнителната власт над съдебната, управленските действия на главния прокурор, спирането на спорните дарения за МВР, както и някои първи стъпки на Висшия съдебен съвет за намаляване на натовареността на магистратите.

 

Повече по темата ще научите от видеото.