Средно 4 лева по-малко сме дали за ток през този януари

За по-малко от година, цената на тока беше намалявана на три пъти. Какво обаче е отражението в сметките? Според изчисленията на ЧЕЗ - средно 4 лева по-малко сме дали за ток през този януари в сравнение с миналия.


Важно е обаче да отбележим, че и зимата е по-мека. От ЕVN също отчитат по-ниски сметки - с над 3 на сто, при това - те още не са калкулирали намалението от първи януари.


От Енерго-про обявиха, че техните клиенти са почувствали по-осезаемо намалението. При тях последните сметки са по-малки с 6.4% в сравнение със същото време на миналата година. От компанията обаче уточняват, че не всимки фактури са готови.


Усетили ли са потребителите поевтиняването? Обърнахме се с този въпрос към хората с ниски доходи - пенсионерите.


За няколко енергични дами, тренировка три пъти в седмицата е закон. За читалището, където тренират обаче, разходите за електричество не са никак малки. А скромният бюджет налага да се прилагат икономии – половината лампи в салона умишлено не се пускат.


А трикратното намаление на цените за по-малко от година не се е отразило много на сметките. Отклоняваме дамите за малко от спортните им занимания, за да разберем усетили ли са портфейлите им чувствителна разлика.  


С парите, спестени от сметки, Нели може да се почерпи в близката сладкарница с колежките си от курса. Други обаче не могат да се похвалят и с толкова.


От ЧЕЗ обясняват средната фактура, която получаваме сега, е за 63 лева, докато преди година е била 67 лева. А ако някой не усеща промяна, това вероятно се дължи на различната консумация преди и сега. И ако клиентите не са усетили чувствителна разлика, то енергото промяната е доста осезателна.


За сравнение – само преди година и половина, на всеки 100 лева, 9.28 лв. са отивали за енергото.
Обратно в тренировъчния салон – Нели и компания пресмятат, че за да усетят сериозна промяна, сметките им трябва да паднат с поне 20%. А място за спестените пари винаги има.


Повече по темата гледайте във видеото.