Очаква се до края на седмицата да има грипна епидемия в още пет области

Очаква се до края на седмицата грипна епидемия да бъде обявена в още пет области - Враца, Монтана, Русе, Стара Загора и Ямбол. В петък първи мярката въведе Бургас, а в понеделник - и София-област.

 

В София-град училищата продължават да работят. От Здравната инспекция съобщават, че до този момент няма необходимите 30% заболели, за да се обяви грипна ваканция. Самите ученици споделят, че предпочитат да продължат да учат, за да могат да оформят оценките си в края на срока.

 

От 550 ученици отсъстват около 70, това е средно за това време на годината. По-скоро има болни учителки, отколкото ученици”, казва директорът на 51-во училище в столицата Асен Александров.

 

95% от случаите на болни от грип в страната са от свински грип или по-точно - щама „Калифорния”. Той се характеризира със суха и продължителна кашлица и висока температура. Лекарите съветват при такива симптоми да не подценяваме състоянието си, а да потърсим лекарска помощ, за да вземем мерки навреме.

 

До понеделник – 27 януари, училищата в София-област остават затворени. Тогава ще се вземе решение на база на новите данни как ще продължи ситуацията в областта и в София-град.