„Оказан ми беше натиск да освободя длъжността”, заяви Златаров

Директорът на природен парк "Странджа" беше остранен от длъжност. Това става само няколко дни, след като върховния съд на практика разреши строителството по крайбрежната ивица на юг от Царево.

 

Официалната версия за освобождаването на Стефан Златаров е взаимно съгласие.Той обаче заяви пред Нова телевизия, че му е оказван натиск. А междувременно в София тази вечер природозащитници протестираха срещу решението на съда - подробностите в репортажа на Николай Василковски и Цеца Алексова.


От изпълнителната агенция по горите заявяват, че върху инженер Златаров не е оказван натиск. Той обаче не смята така.


Освобождаването на инженер Златаров стана и един от поводите за протест на природозащитниците тази вечер. Недоволните се събраха в София срещу решението на Върховния административен съд, който миналата седмица на практика върна отменения общ устройствен план на Царево.  


Според екоорганизации това означава „зелена светлина” за инвестиции по цялото крайбрежие на юг от Царево и бум на строителството в девствени райони като Арапя и Корал. Планът предвижда хотели и вилни селища с капацитет около 75 000 легла.


Протестиращите настояват всички устройствени планове, които нямат екооценка да бъдат спрени със закон. По същата причина природозащитниците искат отмяна и на общия устройствен план на Царево.


Междувременно започна финансов одит на Дирекцията на природен парк „Странджа”.  До момента проверяващите са установили, че не са спазени предписания, дадени при предишни проверки. От Изпълнителната агенция по горите уверяват, че ще окажат пълно съдействие на осбодения Стефан Златаров,  да се реализира и в бъдеще в държавната горска администрация.


Репортери: Николай Василковски и Цеца Алексова