Кличко заяви, че ще поведе демонстрантите на атака към столицата Киев, ако няма предсрочен вот

Напрежението в Украйна продължава да ескалира. Опозиционните лидери отправиха ултиматум към президента Виктор Янукович. 

 

Витали Кличко заяви, че ще поведе демонстрантите на атака към столицата Киев, ако правителството откаже да свика предсрочни избори. 

 

Ситуацията в страната стана още по-напрегната заради загиналите вчера петима демонстранти, четирима от които от огнестрелни рани.

 

В момента в центъра на Киев е тихо. Въпреки това обстановката остава напрегната, а спецчастите „Беркут” все още са на улицата. Украинската столица осъмна с горящи барикади, а от стотиците автомобилни гуми, разделящи протестиращите от полицията, се издигаше гъст, черен дим. 

 

Един от лидерите на опозицията Виталий Кличко призова протестиращите да прекратят сблъсъците, докато не приключат преговорите с властите за решаване на политическата криза. 

 

Разговорите започнаха днес на обяд и се очаква да продължат до 20 часа тази вечер българско време. В същото време в телефонен разговор президентът Виктор Янукович е уверил председателя на Европейската комисия Жозе Мануел Барозо, че е готов на политически диалог и няма намерение да въвежда извънредно положение в страната. 

 

Премиерът Микола Азаров пък обяви, че компромис е възможен, но опозицията трябва да избягва ултиматуми. Лидерите й знаят, че също носят отговорност за избягване на гражданска война, допълни министър-председателят. Съединените щати заплашиха Украйна със санкции, ако насилието не спре. Европейският съюз също обяви, че ще преосмисли отношенията си с Киев, ако има системно нарушение на човешките права.

 

Подробен анализ на случващото се в Украйна, както и външнополитически коментар на ситуацията гледайте в централната ни емисия Новини.