Депутатът от "Коалиция за България" поканил колегите си в Тайван

Няма нищо срамно и скрито в това, което сме сторили. В изумление съм от нещата, които чух тези дни. Не чух обаче едно изказване, което да твърди, че не е трябвало да ходим”. Това заяви по телефона за „Здравей, България” депутатът от "Коалиция за България" Румен Йончев, който заедно с трима свои колеги посети Тайван по време на зимната ваканция на парламента.

 

Визитата на народните представители привлече вниманието на медиите и обществеността, след като стана ясно, че председателят на парламента Михаил Миков е бил против и след скандала с неразрешеното посещение на социалиста Страхил Ангелов в Сирия.

 

„Опитахме се да свършим някаква работа. Свършихме това, което никой не е свършил през последните няколко десетилетия – срещи с колеги от тайванския парламент и представители на бизнеса. Има интерес от тайвански компании за инвестиране у нас, най-вече в хранителната индустрия”, обясни Йончев.

 

По думите на депутата точната дефиниция на визитата е неофициално посещение, защото един народен представител в лично качество не може да прави официални посещения. Стана ясно също, че „поне в последните пет парламента са извършвани ежегодно такива посещения и нито веднъж те не са били за сметка на българската държава и българския данъкоплатец”.

 

Поканата получих аз от представителите на Тайван в Атина, които наблюдават България. Поканих колегите, които знам, че имат изявен интерес във външната политика”, добави Румен Йончев.