По думите му за това са необходими 1 млрд. лв. годишно

„За да се изплатят детски добавки на всички деца до навършване на 20 години са необходими 1 млрд. лв. годишно, точно толкова с колкото разполага Социалното министерство за цяла година”.

 

Това заяви в студиото на „Здравей, България” министърът на труда и социалната политика Хасан Адемов на въпрос дали няма да падне подоходният критерий за получаване на надбавките, който сега е в размер на 350 лв. за член на семейство.


На въпрос дали вдовишките надбавки ще се увеличат, Хасан Адемов отвърна: „Наскоро те бяха увеличени до 26% от доходите на починалия съпруг”.


По думите му с близо 50 000 души е увеличен броят на хората, които се подпомагат енергийно от държавата. Припомняме, че те получават помощи, с които да покриват разходите си за дърва, въглища или ток, с които се отопляват през зимния период.


Относно чуждестранните инвестиции, които постъпват в държавата ни и облекченията за бизнеса, Адемов отвърна, че плоският данък няма да се променя и ще запази размера си от 10 на сто от доходите на осигурените лица.


Относно разликата в сумите, които се изплащат на майките за раждане на първо, второ или трето дете, Адемов отвърна, че това е дискриминационна мярка. Припомняме, че сега за раждане на първо дете се получават 250 лв., за второ – 600, а за всяко следващо – 200 лева.


Целия разговор гледайте във видеото.