От записките ще излязат интересни неща, смята вицепремиерът

Цветан Цветанов е знаел за предполагаемия тефтер на Кирил Рашков – Цар Киро, заяви действащият министър на вътрешните работи Цветлин Йовчев. От записките стана ясно, че авторът е отделял пари за фалшиви етикети за алкохол и плащал на хора, с които е работил. В бележника фигурират лица на политици, митничари, полицаи.

 

„За разлика от Цветан Цветанов аз винаги говоря с факти и те са документирани”, каза вицепремиерът, цитиран от БГНЕС. „Извършва се проверка на поредното тефтерче, но все още не е установено, че то е точно на Кирил Рашков. Никой не може да каже дали е автентично, или не”.

 

Малко са странни обстоятелствата на движение на въпросния тефтер между институциите”, отбеляза Йовчев и добави: „Не всичко мога да споделя с вас, защото част от тези неща са класифицирана информация. Но, ако някой се интересува, може да повдигне въпроса пред вътрешната комисия - ще излязат интересни неща”, посочи министърът.

 

Новопоявилият се тефтер със скандални записи първо е постъпил в ДАНС, а след това е бил предаден в ГДБОП по времето на скандала в Катуница, разкри Цветлин Йовчев преди дни.  

 

Пред журналисти вицепремиерът се съгласи с оценките на Еврокомисията за незадоволителните резултати, каза, че взима на сериозно критиките на Брюксел, но отбеляза, че в доклада е отчетена положителна тенденция в последните шест месеца на 2013 г., включително по отношение на реформите в МВР.

 

Министърът на вътрешните работи коментира и съмненията за подслушване на политици, като припомни „ясната си позиция”, че е против. По думите му немалко е направено в посока гарантиране на законността при използване на СРС-та. Йовчев обеща разследване в най-кратки срокове на всеки сигнал за незаконно подслушване.