Повече от 6 000 кукери от България и още 10 държави ще дефилират по улиците на Перник

Кулминацията на сурвакарските игри от последния месец е тази вечер. С пищна заря и лазерно мултимедийно шоу в Перник откриха поредното издание на фестивала "Сурва". Над 6 000 кукери от България и още 10 държави ще дефилират по улиците в следващите 2 дни.

 

Николай Василковски ни среща с една от българските групи на фестивала - кукерите от група "Дионисиев звън" - Сопот. Тук в Перник те са донесли уникални костюми, оцелели през годините – риза над 130 години и було на век и половина.

 

Над 1 200 деца ще участват в пресъздаването на традициите в Перник тези дни. Отново в сопотската група са и вероятно най-малките кукери.

 

И в събота, и в неделя карнавалните шествия започват сутринта в 10 часа. По улиците в центъра на Перник ще дефилират почти 100 кукерски групи.

 

От чужбина гостуват бутудосите от Сардиния, амазонките от Шабац, драконите от Корча, ангелите и демоните от Струмица, мечкарите от Прилеп и екстравагантните танцьори от далечна Индонезия. Освен това - работилници за страшни маски, кулинарни шоута с традиционни български вкусотии и много горещи кукерски веселби.

 

Повече за маскарадния фвестивал ще научите от видеото!