Група студенти затвори с катинари вратите на Ректората снощи

Софийският университет „Св. Климент Охридски” отново е под студентска окупация. Този път тя е пълна, не е организирана обаче от "Ранобудните студенти".

 

Група студенти затвори с катинари вратите на Ректората снощи. Този път не се допускат дори служители на администрацията на територията на Алма Матер.

 

След края на лекциите група от около 20 - 30 студенти са уведомили охраната, че отново Ректоратът ще бъде заключен. Студентите написаха декларация със своите искания и я представиха към 2 часа през нощта.

 

Длъжни сме заедно да свалим 42-то Народно събрание, и то без симпатии към никоя от силите там”, заявяват те. По думите им мониторинговият доклад на Европейската комисия потвърждава, че България не може да продължава да пренебрегва елементарен морал и законност.

 

Какво искат новите окупатори?„Съдебната система, политическата легитимност и доверието към институциите на практика са съсипани. Призоваваме всички български граждани към гражданско неподчинение, бойкот на властта и ефективен протест”, се казва още в декларацията.     

 

Новата окупация провали изпит на проф. Димитър Токушев, председател на Конституционния съд, когото студентите обвиняват за решението за връщането на Делян Пеевски в парламента, станало повод за първото окупиране на Алма Матер.

 

Подробности за новата окупация ще научите от видеото.