Протестът ДАНСwithme влезе в Ректората

Студентите призоваха всички опозиционни партии да подкрепят окупацията на Софийския университет. Те се обърнаха към ГЕРБ, Зелените, Реформаторския блок, „Синьо единство” за общи действия за сваляне на правителството. Призоваха за помощ и всички граждани, които споделят искането за оставка на кабинета.

 

Окупаторите в Ректората очакват още тази нощ органите на реда да се опитат да освободят сградата. В момента в университета има представители на няколко висши училища, както и част от протестиращите срещу правителството всяка вечер. Те бяха допуснати вътре около 21 часа тази вечер. Призив за подкрепа към привържениците на окупацията обиколи социалните мрежи.

 

По-рано днес стана ясно, че Академичният съвет на университета е дал зелена светлина на ректора проф. Иван Илчев да сезира прокуратурата, за да бъдат предприети всички законови дейности за възстановяване на нормалната учебна дейност в университета. Според Илчев новите окупатори се опитват да станат герои, като принудят полицията да влезе в Ректората.

 

Изпитната сесия за хиляди студенти, която започва в понеделник, е под въпрос. Това може да засегне 14 000 души, които се обучават в момента в сградата на Ректората.