Екип на “Здравей, България” прекара нощта със студентите в Ректората

Екип на Нова ТВ прекара нощта с около 30 студенти, които окупираха отново Софийския университет. Вчера ректорът проф. Иван Илчев се закани, че ще сезира прокуратурата, но още не е ясно дали силите на реда ще влязат, за да изведат новите окупатори.

 

Студентите са определили свой представител, който да следи за изпълнението на правилата и законите на университета. В една от залите пък заседава работна група, която взима решения по важни казуси и се занимава с „интернет пропагандата”, разказва Тони Господинов, който беше с „Ранобудните студенти”, а сега е сред инициаторите на повторната окупация. Тони учи в Англия, но през последните четири месеца е в България… на стаж. Кани се да не си тръгне от Ректората и родината, докато правителството не подаде оставка.

 

Междувременно окупаторите отхвърлиха възможността за среща с управляващите каквато готовност изрази премиерът Пламен Орешарски преди оставка на кабинета му. „След оставката, ако иска, можем да обсъдим някакви присъди за престъпното му управление”, казва Тони.

 

В Ректората са около 30 души – непознати студенти и познати лица от протестите. В очакване на полицията в малките часове на нощта окупаторите взеха предпазни мерки. Новата окупация има и нови лица. Сред тях е Веселин Недков – студент в Софийския университет. Въпреки че е бил на протестите, признава, че не е участвал в първото превземане на Алма Матер, но по лични причини. Успоредно с магистърската програма Веселин работи в частна фирма, но успява да върши по-голямата част от работата си по телефона.

 

В заключения с катинари Ректорат нощта прекара и студент, завършил Алма Матер през 80-те. Тук е за да подкрепи студентите, защото „така повече не може да продължава, особено след доклада на Европейската комисия и това, което очакваме да се случи с приемането на Изборния кодекс”.

 

Нощите в Ректората са безсънни, дремва се за малко по масите и пейките. Студентите излизат за по час-два, само за да се изкъпят у дома си и се връща обратно.

 

Този изпит е много по-важен от всички останали. Ако го издържим, ние ще спечелим много повече за нас като общество, за нас като страна”, обръщат се към колегите си новите окупатори. Отношението на околните често е в двете крайности - пълно неразбиране или подкрепа.

 

Повече за окупацията на Алма Матер ще разберете от видеото.