Сегашната сграда е построена по времето на Втората световна война

Напълно разрушаване на Терминал 1 на Летище София и построяването му наново или основен ремонт. Това са двата варианта за съдбата на столичната аерогара.
 

Сградата е построена по времето на Втората световна война. Няколко години по късно е открита първата редовна линия София-Бургас.

 

Архитектите на терминала правят основната зала солидна и здрава. До 2000 г. оттук минава целият пътникопоток. През 2012-а бившият директор на аеропорта Веселин Пейков обеща изграждане на нов терминал на мястото на Терминал 1, който да обработва 5,5 млн. пътници на година, с две галерии и около 15 нови ръкава.

 

За последно реконструкция на Терминала е правена през 2001 година. Оттогава до днес ремонти не е имало. Сега вариантите са два. Единият е пълното разрушаване и построяване наново и вторият вариант – отремонтиране. Решение ще бъде взето само след приемането на генералния план на Летище София, от който зависи развитието на аеропорта през следващите 10 - 15 години.

 

Мраморни облицовки, полилеи от ковано желязо, стенни пана, изобразяващи картите на България и следвоенна Европа, както и скрита от очите на пътниците, поръчана от райхсмаршала на „Луфтвафе” Херман Гьоринг дървена зала… какво ще се случи с тях, ако бъде взето решението за събарянето на Терминал 1, ще научите в следващите ни емисии на Новините на Нова.