За това настояват електроразпределителните дружества у нас

По-строги наказания за кражбите от електроенергийната инфраструра и по-ефективно следствие и съд. За това настояват електроразпределителните дружества у нас. Често последствията от кражбите на кабели и разбиването на трафопостове са с тежестта на терористичен акт, тъй като застрашават човешки животи, коментираха представители на компаниите.

 

През есента на 2012 година взрив в трансформатор буквално срина цял етаж в бургаска кооперация. По чудо инцидентът се размина с един ранен. С риск дори и за собствения си живот, крадци постоянно източват масло от трансформатори. Други смело режат кабели от високоволтови далекопроводи.

 

Това си е чист тероризъм. Тъй като се отразява не само върху качеството на тока, а и застрашава човешки живот”, казва директорът на „Иновации и технологии” към ЧЕЗ инж. Божидар Гатев.

 

Един случай от Варна. Заради кражба на кабел гърмят компютрите в цяло училище. „Представяте ли си, ако там е имало деца, които да работят на тях. Тогава щяхме да говорим не само за материални щети, а за по-сериозни последствия”, коментира Мария Димитрова – директор на отдел „Обслужване на клиенти” към Енерго-Про.

 

В действащия наказателен кодекс за кражба от обекти на енергийната инфраструктура може да се лежи в затвора до 10 години. Електроразпределителните дружества обаче настояват тежестта на подобни престъпления да бъде изравнена с тероризъм. В проекта за нов Наказателен кодекс разрушаването на съоръжение с терористична цел се наказва със затвор до 20 години.

 

Само през 2013 година трите електроразпределителни дружества са записали близо 10 милиона щети от кражби от електроенергийни обекти. От ЧЕЗ отбелязват, че хит напоследък е трансформаторното масло. През миналата година са източени 60 тона от него на стойност 140 хиляди лева. Традиционно се крадат и кабели, които често отиват в пунктовете за изкупуване на цветни метали.