Около сградата на Ректората имаше напрежение през целия ден, стигна се и до намеса на полицията

Ректоратът на Софийски университет остава окупиран. Около сградата имаше напрежение през целия ден, като се стигна и до намеса на полицията. Около 30 души останаха в сградата. На моменти пред вратите изригваха кратки словесни схватки с опоненти на блокадата. Зад оградата се виждат и познати лица от движение "Призив", които са против окупацията. Ясна е позицията на ректора на СУ проф. Иван Илчев, който издаде заповед, с която на практика забранява окупацията. Появи се и становище от Федерацията на университетските синдикати, която осъди действията на студентите.

 

Четиридесет души не решават за 20 хиляди. Това е липса на демокрация. А правителството, което тегли заеми, то ни праща към една противна реалност”, каза председателят на Общото събрание на СУ Петър Делев.

 

Още сутринта пред Нова телевизия ректорът професор Иван Илчев обяви, че денят ще е работен и учебен. Затова пред университета се събраха преподаватели и студенти. Представители на Студентски съвет също реагираха остро на окупацията. „Университетът е място, което не трябва да е трибуна за каквито и да било политически действия”, коментира представителят на Студентския съвет Атанас Братоев.

 

А политически момент не липсваше. Още снощи окупаторите призоваха за подкрепа опозиционните партии. Пред университета дойде лидерът на ДСБ Радан Кънев.

Ние сме противници на нарушаването на академичната автономия. Не смятаме, че присъствието на хора, които не са студенти в университета, е нещо разумно
- Радан Кънев - ДСБ

 

Кулминацията на страстите беше днес по обед, когато около университета се събраха подкрепящи и отричащи блокадата. Кордон полицаи раздели двата лагера и до сблъсък не се стигна.

 

Ректорът на университета професор Илчев издаде заповед, която на практика налага "забрана" на окупацията. Протестиращите студенти пък обявиха, че вратите на Алма Матер вече няма да се отварят за хора, които не са студенти във висшето училище. Те отправиха и призив за избягване на насилието.