Този път повод за спорове бяха предложенията на „Атака” за по-голяма защита на работниците

Синдикати, работодатели и държава - отново без съгласие след Националния съвет за тристранно сутрудничество.


Този път повод за спорове бяха предложенията на „Атака” за по-голяма защита на работниците. Идеите са три - при финансови затруднения на фирмата заплатите да се плащат в пълен размер, а не 60 на сто, както е в момента.


А ако работодателят няма пари, разходите да се извадят от джоба на мениджърите, собствениците или акционерите. И още - фирмата да няма право да уволнява служител, който я съди. Предлага се още и облекчена процедура при водене на дело за неизплатени заплати.


Бизнесът дължи заплати на над 40 000 души. Според депутатите от „Атака” в подобни случаи държавата защитава по-скоро правата на фирмите, отколкото на хората. Вносител на промените е Магдалена Ташева, която смята, че законодателството трябва да бъде по-хуманно.

 

Аргументите обаче не успяха да убедят бизнеса, защото това би навредило на фирмите и би прогонило инвеститорите. 

 

„И четирите работодателски организации категорично не подкрепят внесения законопроект”, заяви Васил Велев от Асоциацията на индустриалния капитал в България.

 

Но пък синдикатите са "за". 

 

 „КНСБ подкрепи тези предложения, като вече внесе конкретни предложения за подобрение на някои текстове”, заяви Пламен Димитров.

 

Социалният министър застана между синдикатите и бизнеса, като каза „да” за повече защита на работници и „не” за предлагания от „Атака” начин.

 

Вносителите обещаха да се съобразят с някои от предложенията на социалните партньори. 

 

След тристранния съвет, предстои текстовете да се гледат и от депутатите.