Върховната Рада обсъжда амнистия за задържаните демонстранти

Протестите в Украйна доведоха до първи големи отстъпки от страна на управляващите. Премиерът Микола Азаров подаде оставка, която беше приета от президента Виктор Янукович, а парламентът отмени спорните закони, забраняващи протестите. Правителството ще се управлява временно от първия вицепремиер.

 

Политически реакции имаше както в Украйна, така и отвън. От затвора опозиционният лидер и бивш премиер на страната Юлия Тимошенко нарече случилото се днес „първи сериозен успех” на протестиращите на площад „Независимост”. От Москва руският президент Владимир Путин заяви, че засега Русия няма да преразгледа отношенията си с Киев.  

 

В евентуално ново правителство може да влязат технократи, но засега не се предвижда в такъв кабинет да участват представители на опозиционните партии.

 

Какво очакват украинците след оставката на премиера„Решенията, ограничаващи правата на участващите в митинги бяха отменени”, потвърди за Новините на Нова депутатът от Върховната Рада и президент на Асоциацията на българите в Украйна Антон Кисе. Той определи решението на депутатите като „първа крачка към стабилизацията”.

 

Утре парламентът продължава работата в тази посока. Радата ще разгледа въпроса за амнистията за арестуваните участници в протестите, каза още Кисе и уточни, че това ще е обвързано с условие за освобождаване на завзетите от демонстрантите площади и сгради и вдигане блокадите по пътищата.

 

Повече за другите планове на управляващите в Украйна ще научите от видеото.

 

Тази вечер хората по барикадите са по-малко. Подробности за обстановката в Киев очаквайте в късната емисия на Новините на Нова.