Недоволните се събират в пет града в страната

Нова вълна протести за спасяването на природен парк "Странджа". Тази вечер недоволни се събират в София, Пловдив, Бургас, Сливен и Русе. Само за няколко дни петицията на протеста е събрала над 10 000 подписа.

 

В предаването "Здравей България" заместник-министърът на околната среда и водите Чавдар Георгиев заяви, че строителството по крайбрежието може да е с капацитет около 20 хил. легла, а не 75 хил., колкото твърдят екозащитници. Според държавата, действащият устройствен план на община Царево има необходимата екооценка.

 

Думите на Георгиев в ефира на Нова предизвикаха бурни реакции сред природозащитниците. Устройственият план на община Царево на практика разрешава строителството в една от най-красивите части на България. Въпросът е дали той има реално действаща екооценка. Такава зам.-министърът на околната среда показа в „Здравей, България” – тя е от 2008 г., но през 2010-а е била оттеглена от екоминистерството, което е и най-спортният момент.

 

Протестиращите искат намеса на държавата и парламентът със закон да отмени всички устройствени планове на общини, които са без екооценка. Те настояват да бъде възстановен на длъжност и директорът на природен парк „Странджа” инж. Златаров, който беше отстранен. Освобождаването му беше представено като „по взаимно съгласие”, но пред Нова ТВ той заяви, че е имало натиск.

 

Около 1 000 души се присъединиха към протестното шествие в София. Екозащитни организации дадоха срок до 2 февруари държавата да се намеси за разрешаването на този казус. В противен случай ще сезират европейските институции, откъдето ни грозят сериозни санкции поне по три евродирективи.

 

Повече по темата ще научите от видеото.