Най-силното земетресение е с магнитуд 3,7 по Рихтер в района на Перущица

12 земетресения с магинтуд над 2,0 по скалата на Рихтер са регистрирани у нас за последната нощ. Най-силен е трусът с магнитуд 3,7 по скалата на Рихтер, регистрирано в 07:05 часа в района на Перущица, област Пловдив. Трусът е бил с дълбочина 10 км.

 

Минути след земетресението са регистрирани пет по-слаби земетресения в района с магнитуд между 2,0 и 2,3 по скалата на Рихтер. При най-силния трус хората в Перущица са чули тътен. Някои от тях са напуснали домовете си. Земетресението е усетено и в съседните населени места. Няма нанесени щети.

 

Стрес след земетресениетоСутринта се раздвижи Вътрешнородопска сеизмична зона, която по-скоро гравитира към Девинската разломна система, не към разположената на север Маришка глобална разломна система, която е източник на евентуални по-силни трусове. Вътре в самия Родопски масив – близо до язовир „Въча”, което е далеч от населени места, максималният очакван магнитуд е до 4,5 по Рихтер. Няма възможност за катастрофални последици”, коментира професор Емил Ботев от Националния сеизмологичен център.

 

От записите се вижда, че има 12 земетресения с магнитуд над 2,0. Иначе са над 20 по-слаби. Седмото от тях е регистрирано в 07:05 и беше усетено леко в Перущица и Асеновград”, добави експертът, като не отхвърли възможността за последващи леки трусове.