Решенията за околната среда са от изключителен интерес за обществото, подчертава Пенчев

Омбудсманът на Републиката препоръча на министъра на регионалното развитие да бъдат обмислени възможностите за извършване на екологична оценка на Общия устройствен план на община Царево. Препоръките се съдържат в писмо до министър Десислава Терзиева, изпратено по повод получените от омбудсмана жалби, в които се изразява „силно недоволство” от одобрения устройствен план, както и на фона на „многобройните протести, свързани с този казус”, уточняват от пресофиса на институцията.

 

Пенчев напомня, че с решение на Върховния административен съд се върна спреният преди години Общ устройствен план на община Царево, който позволява застрояването на крайбрежието на юг от курортния град.

 

„Неведнъж съм подчертавал, че принципите на добро демократично управление изискват вслушване на органите на власт в мнението на хората и осигуряване на реална възможност на гражданите да вземат участие в решаването на въпроси от обществено значение”, посочва в писмото си омбудсманът.   

 

„Решенията относно околната среда и природните ресурси на страната са от изключителен интерес за гражданското общество. В съответствие с принципите за откритост и прозрачност, които гарантират осигуряването на обществен достъп до информация и улесняването на разбирането за това как се решават обществено значимите въпроси, моля да обмислите възможностите за извършване на екологична оценка на Общия устройствен план на община Царево, като се имат предвид изискванията на българското законодателство, призовава Константин Пенчев.