В общината е обявено бедствено положение

55 ученици и шивачки от селата Топчийско и Добра поляна пренощуваха в общински офиси в Руен заради преспи, които блокираха пътя им към дома. 

 

До късно продължиха опитите автобусите да преминат през дълбоките преспи и хората да стигнат до домовете си, но силният вятър и обилният снеговалеж се оказаха по-упорити.

 

В община Руен е обявено бедствено положение, а за учениците денят е неучебен.

 

Шофьорите на автобусите, превозващи 20 ученици и 35 шивачки, не се осмелили да поемат към селата в Руенския Балкан. Силният снеговалеж и навяванията направили невъзможно движението по тесния планински път. Жените и децата били настанени в Ритуалния дом и общински жилища в село Руен.

 

Тази сутрин от 4 часа снегорини проправяха път между селата. Към 10 часа пътят бе отворен, но колкото да мине само един автомобил. Микробусите с децата бяха първите, които потеглиха.

 

На места преспите, които блокираха снощи автобусите с децата и шивачките, достигат до метър и половина.

 

Заради лошите метеорологични условия и непроходимите пътища в общината е обявено бедствено положение.

 

Все още остават  затворени два участъка от републиканската пътна мрежа. И двата са в община Нови пазар. Единият път е Избул - Върбяне - Златна нива – Войвода, но  има обходен маршрут. Другият проблемен участък е Памукчи - Сечище - Преселка - Тръница. Баща на малко дете шофираше след роторния снегорин за да достави продукти от първа необходимост в дома си в село Мировци.

 

8 часа спасители се бориха да изведат родилка от снежния капан в село Красен дол и успяха, а 28 годишната майка роди своята дъщеря в шуменската болница.

 

Дървената ваканция продължават и утре за учениците от Шумен, Велики Преслав, Венец, Каолиново и Смядово. За новините на Нова от Шумен – Лилия Вълкова.

 

 

Репортер: Цеца Алексова