Автомобил с датчици може скоро да следи зимната обстановка в столицата

Съвременните технологии навлизат и в снегопочистването. Борбата със зимната обстановка в София ще бъде подпомагана от модерна техника - специални  датчици, които измерват влагата на въздуха и пътното платно, дебелината на снежната покривка, атмосферното налягане. Получената информация ще помага на снегопочистващите фирми да реагират по-бързо и по-адекватно. Техниката е първата по рода си в България.  

 

Датчиците се поставят на високопроходим автомобил. Докато той обикаля софийските улици, те събират различна информация за обстановката на пътя - дали е заледен, каква е снежната покривка, температурата на пътя, дори какъв е пътят - павиран или асфалтиран.   

 

След като данните бъдат изпратени, снегопочистващите фирми могат да реагират незабавно и да пренасочат техниката си където е необходимо. Така, освен че фирмите ще бъдат там, където трябва, ще пестят и пари.

 

Системата има и друго предимство. Ще могат да се разрешават и евентуални бъдещи конфликти между Столичната община и снегопочистващите фирми - затова доколко качествено е извършено почистването на София. Така например, ако дадена фирма не е извършила опесъчаване или почистване на даден район с аргумента, че там такова нещо не се налага, от общината могат да извършат проверка в системата и от данните ще могат да докажат, че всъщност почистване се е налагало, а фирмата е опитала да спести пари.

 

Подобна технология има в повечето европейски държави. Освен автомобили, там разполагат и със стационарни датчици, но те са много по-скъпи.

 

В момента системата е предоставена на Столичната община за проба. Ако бъде въведена за постоянно, тя ще струва на общината 15 хил. евро.