Това каза в "Здравей, България" депутатът от „Коалиция за България” Румен Гечев

Банките да нямат право едностранно да променят лихвите по кредитите, както се случва сега. Това предвиждат промени в Закона за потребителския кредит, които вече са внесени в парламента.

 

Наказателна лихва по ипотечните кредити няма да се плаща след първата година. Глобата ще се намали значително, ако решим да изплатим заема си през първите 12 месеца. 

 

Ако в момента при предсрочно погасяване на кредита за апартамента си трябва да платим наказателна лихва в размер до 5%, то според идеята на управляващите банките ще трябва да ни вземат не повече от 1% върху главницата. 

 

Друга важна промяна е свързана с така наречения фалит на физическото лице, тоест, когато изпаднем в невъзможност да си плащаме кредите. Тук депутатите предвиждат два варианта. Първият -  когато длъжникът не може да си плаща, банката придобива жилището му, след което не се дължи нищо. Вторият вариант е сега съществуващият – при невъзможност за разплащане се взима жилището и се доплаща, ако имотът не покрива взетия заем. Разликата е в лихвата – при първия по-рисков за банката вариант лихвата ще е по-висока. 

 

Отделно - както за потребителските, така и за ипотечните заеми отпадат таксите за одобрение, усвояване и управление на кредита, става ясно още от промените. Когато бъдат приети, те ще важат само за новите клиенти на банките. 

 

Депутатът обясни в "Здравей, България", че подобренията са в две насоки – хармонизация с европейските директиви и засилване на конкуренцията. 

 

Такса за предсрочно изплащане на ипотечния кредит ще се събира само за първите 12 месеца от плащането”, заяви Гечев. 

 

По думите му това значи, че ако 12 месеца сме плащали ипотечния си кредит, след това сме абсолютно свободни да рефинансираме кредита от друга банка, ако лихвата е по-ниска.

 

В момента таксата за предсрочно погасяване е между 4 и 5% в повечето банки”, заяви Румен Гечев. „Сега сваляме тази лихва 5 пъти до 1% и тя касае само първата година”.

 

Промените са свързани с европейската директива. 

 

Наказателната лихва пада пет пътиТова няма да оскъпи лихвите, защото втората промяна засяга формирането на плаващи лихви”, заяви Гечев. „Плаващата лихва вече ще се определя от пазарните условия , а не от управителния съвет на банката. Сега ще зависи от пазарните индекси - LIBOR на лондонската борса, EURIBOR в еврозоната и СОФИБОР в България”.

 

Вече банките не могат да променят лихвата едностранно, няма да има и малки букви. 

 

До началото на лятото се очаква да бъде въведен и закон за фалит на частни лица.

 

Подробности гледайте във видеото!