Кольо Колев заяви, че вижда купувачите на гласове да „потъркват ръчички”

„Като всички се млатят на едно място с тояги и лопати, се появява президентът с елегантен ход с рапира и върна играта там, където трябва да бъде в политиката. Той предлага да се говори за  правилата, по които се конституира властта, а не за това кой кого мрази”. Така политологът Евгений Дайнов коментира в „Здравей, България” искането на Росен Плевнелиев да има референдум за промените в изборното законодателство.

 

Дайнов обяви, че е за референдума, защото ще вдигне гласуването. 

 

„Управляващите бяха в режим „паника” още през последните две седмици, много неща им се изсипаха на главата. Те са в състояние на повишена тревожност, защото президентът се намесва с рапира”, допълни политологът.

 

Антоанета Цонева от Института за развитие на публичната среда е съгласна, че ако има такова допитване, ще се вдигне избирателната активност. По думите й от референдума е изплашено статуквото. „Това е референдум за властта, а те не искат да допуснат референдум за народа.  Няма минуси в това допитване, защото когато ти е предоставена възможност да гласуваш, няма как да има минуси”, допълни тя. 

 

Втора частСоциологът Кольо Колев заяви, че горещо приветства всякакъв референдум, но подчерта: „Електронно гласуване, задължителен избор – тези неща крият много подводни камъни и големи опасности. Задължителното гласуване у нас е въведено по време на война. Отсега ще ви кажа какъв ще е резултатът на такова допитване – против”. Колев каза още, че отсега вижда „как потриват ръчички купувачите на гласове”, ако се въведе електронното гласуване.

 

Стефан Манов, който живее във Франция, обясни, че в чужбина хиляди български граждани биват лишени от правото да гласуват заради настоящия начин на гласуване. В пъти ще скочи активността, ако се въведе електронното гласуване, твърди той. 

 

Повече по темата гледайте във видеоматериалите.