Бюджетният дефицит ще бъде по-малко от очакваното

Фискалният резерв на страната е около 4,7 млрд. лв., съобщи в парламента финансовият министър. Пред депутатите Петър Чобанов отбеляза, че сумата е с 200 млн. над минималната граница. Чобанов обърна внимание на една „позитивна изненада” при изпълнението на бюджета. По думите му дефицитът ще бъде 1,8%, което е по-малко от предварителните очаквания.

 

„Като цяло, завършихме успешно фискалната година и се справихме с доста предизвикателства, по-голяма част от които наследени”, обобщи министърът на финансите. Той припомни, че правителството е трябвало да осигури допълнителни разходи за Здравната каса и е успяло да възстанови добавките за пенсионерите в края на годината.

 

Сред другите постижения на изпълнителната власт Петър Чобанов посочи намалялата задлъжнялост на държавата към фирмите, която от лятото до края на миналата година спаднала от 150 млн. на по-малко от 110 млн. лв. Министърът отчете също, че не е изпълнен лимитът за дълга - планиран е на 14,6 млрд. лв., но резултатите показват, че е 14,1 млрд. лв.

 

„Размразихме социалните плащания, постарахме се да влеем ликвидност в икономиката през плащанията към бизнеса и възстановената коректност на данъчната администрация към бизнеса”, изтъкна Чобанов.

 

Финансовият министър на кабинета „Орешарски” коментира и външния дълг, като каза, че управляващите следят пазарната ситуация, за да изберат оптималния момент, за да реализират успешна емисия. На последното заседание на правителството Петър Чобанов бе натоварен с подготовката за емитиране на държавни ценни книжа на международните капиталови пазари.