Хората са притеснени, че новият изкоп подкопава основите на други два блока

Жители на столичния квартал „Бъкстон” се оплакаха пред Нова от строителство на блок в опасна близост до техните жилища. По думите им, изкопът за новата жилищна сграда подкопава основите на други два блока и хората се страхуват от срутвания.  Допълнително, стените непрестанно вибрирали по време на работа на строителите.  

 

Емилия живее на първия етаж на блок 30. На по-малко от метър от изкопните работи за новия блок. Тя е на 90 години, разказва, че е преживяла много земетресения, но нито едно от тях не може да се сравни с вибрациите в апартамента ѝ когато започнали строителните работи в съседство. При един от поредните трусове Емилия дори решила да напусне апартамента си. Отишла при роднини. Съседите ѝ нямат против строителството на новата сграда. Но и те се страхуват от евентуални инциденти заради близостта на изкопа.

 

Въпреки че от фирмата - изпълнител на строежа отказаха коментар пред камерата ни, собствениците на терена уверяват, че се строи качествено.

 

Единственият проблем идва от шума и от вибрациите, които се явяват при набиването на пилотите. Съгласна съм, това е неприятно, но това е неминуемо. Конструктивно решение, което осигурява здравината на техните жилища повече. Живот и здраве след една година да се срещнем на обекта и тогава да се поздравим отново с новата сграда и с това, че хората ще са по-спокойни”, коментира собственичката на терена Красимива Проданова.

 

От кметството на столичния район „Витоша” вече са възложили проверка на качеството на строителните работи. Дотогава всякаква дейност на площадката е забранена. Резултатите от проверката ще бъдат готови другата седмица.