Правителството предлага на парламента да ратифицира Договора от Пекин

Истерия в интернет. Международен договор, приет от Министерския съвет разбуни духовете в социалните мрежи. Там плъзнаха слухове, че ще бъде забранено споделянето на музика и филми чрез торенти. Имат ли основания опасенията - разяснява Николай Василковски.

 

Сайтовете за обмен на файлове, съдържащи пиратски копия на филми, музика, софтуер и книги, могат да бъдат забранени. Това предвижда договорът за аудиовизуалните изпълнения, който правителството предлага за ратификация на Народното събрание. Договорът от Пекин, както е известен документът, бе подписан през юни 2012 г. Въпреки че го подписа, ЕС имаше сериозни притеснения, че така се нарушава свободата на комуникацията в интернет.

 

Според текстовете в него вече има основания да се преследват торент тракерите - сайтове, през които става размяната на линкове за обмяна на файлове с музика и филми. До момента тракерите не попадаха под ударите на закона, защото реално през тях не минаваха самите продукти, които са защитени с авторски права. Според договора забраната за комуникация с аудио-визуални продукти дава право да се преследват както хората, които ги предоставят, така и тези, които теглят чрез тракерите.

 

Нерегламентираното разпространение на музика и видео с авторски права се наказва със затвор до 5 години и глоба до 5 000 лева. Преследват се обаче само онези, които разпространяват авторски продукти, за да печелят от тях. Ползването на торентсайтове е спорен момент.


„Използването на тези сайтове е буквално на ръба на закона. Но има предприета държавна политика, че потребителите няма да бъдат закачани”, обяснява Емил Георгиев, юрист, специалист по интелектуално право.


Тънкият момент при комуникацията с торенти е, че филмите и музиката не се качват публично в сайтове. Физически авторските продукти стоят в компютрите на отделните потребители. Торент файловете са само връзки към музиката или видеото. Именно тези връзки са достъпни публично в торент сайтовете.


От Министерството на културата заявиха за Нова телевизия, че международният договор не налага никакви забрани и не променя действащото законодателство. Според някои юристи обаче той е трябвало да бъде обсъден у нас.


Повече по темата гледайте във видеото.