Според здравното министерство експерти бавят становищата си за лечението им

Деца с тежки заболявания продължават да чакат за лечение в чужбина.

 

В същото време според здравното министерство експерти бавят становищата си за лечението на децата. Проверката започна преди 10 дни. Поводът – десетки сигнали, че се бавят документите на деца с тежки заболявания.

 

Преди две седмици ви разказахме историята на Еми. Тя е на 9 години и страда от заболяване на имунната система. Постепенно изтъняват костите й, а след това започва да се уврежда и зрението й. Преди две години момиченцето започва лечение в Германия. Сега отново трябва да продължи терапията. Решение обаче за това продължава да няма.

 

Лечението продължава не повече от 4-5 години. Ако детето има подобрение, се смята, че може да се излекува”, обясни бащата Емил Маринов.

 

И с днешна дата родителите смятат, че проблемът със забавянията е заради ръководството на Фонда и продължават да настояват за оставка на шефа му д-р Ива Станкова. Здравното ведомство обаче установява, че експертите се бавят при преценката си.

 

Експертът трябва да прецени какви са условията, за да може да подготви нещата, така че Фондът да вземе бързо решение”, заяви проф. д-р Иво Кременски.

 

Той е един от външните експерти. Според него често се случва да има забавяния в становищата. Така от 37 случая в 24 имало закъснение с между 5 и 54 дни при срок от 14 дни.  

 

Ако има някаква причина за забавянето, тя не е във Фонда. В последните 6-7 месеца всяко искане за финансиране се изпраща на експертите, говоря за генетичните заболявания”, заяви д-р Кременски.    

 

Сериозен проблем имало и в координацията, която осъществява Фондът с лечебните заведения в чужбина, тоест при определянето на дата за прием на пациента или прегледа му. Това обаче според здравното министерство отново не зависи от Фонда, а от болниците.

 

Окончателно резултатите от проверката на Фонда ще станат ясни в края на февруари.

 

Процедурите за кандидатстване на деца за лечение в чужбина ще се променят, обяви здравният министър Таня Андреева. Тя обаче не коментира дали ще се иска оставката на ръководството на Фонда след края на проверката там.

 

В момента има работна група, която работи от десетина дни, която има за цел да предложи промени в правилника на Фонда, в методологията на работа, тъй като изключително много са се увеличили случаите на деца, чиито досиета се разглеждат във Фонда, което неминуемо ще трябва да доведе и до промени”, заяви д-р Таня Андреева.