Темата продължава да буди много спорове около това дали вотът ни може да бъде подменен

За да гласуваме електронно, трябва да имаме или електронно ЕГН или електронен подпис.

 

Първият вариант е по-евтин и струва 25 лева. За тези пари си купуваме електронен идентификатор или флашка, в която са записани данните ни.

 

„Използването на електронния идентификатор е изключително просто. USB устройство се включва в USB порта на компютъра. Никакви софтуери не е необходимо да се инсталират. Всичко е инсталирано на самата карта, на самия чип”, обясни бившият зам.-министър на информационните технологии Валери Борисов.

 

След това се отваря точно определен сайт, чрез който ще се гласува. За пример използваме интернет адреса на електронното правителство, който в момента се ползва за ограничен брой услуги.  

 

„Влизам в електронната идентичност и трябва да вкарам моя ПИН. Това е ниво на сигурност, което гарантира данните върху картата. В случай, че загубите идентификатора, този, който го намери, не може да направи нищо. Аналогията с дебитните карти е пълна. Аз мога да ви дам всички мои карти. След като нямате моите ПИН-ове, нищо не можете да направите с тях”, обясни още Валери Борисов.

 

ПИН-кодът се въвежда повторно. След това на екрана излизат името и ЕГН-то ни. Появяват се и два различни кода. Тяхната цел е да осигурят допълнителна защита.

 

„На база моето ЕГН в явен вид се генерира т.нар. криптографски преобразуван електронен идентификатор. Алгоритъмът е разработен по такъв начин, че ако някой недобронамерен потребител знае моя криптографски преобразуван електронен идентификатор, да не може по обратен път да извлече моето ЕГН. Ето ви едно ниво на сигурност”.

 

При всяко зареждане на страницата, се появява изцяло нов код. Сложните кодове не биха позволили на никого да разбере за кого сме гласували.

 

Дали тази сложна система обаче може да попречи на хакер да подмени вота ни?

 

„Зависи как е разработена несъществуващата система. Не бива да подценяваме българските софтуерни компании. Те са на световно ниво и аз съм убеден, че която и да било от големите български софтуерни компании, не би рискувала своята репутация, ако й бъде възложено да разработи такава система и би позволила пробив в нея”, заяви Борисов.

 

Електронното ЕГН е само един от начините, чрез които може да се гласува онлайн. Според специалистите то е една добра основа, върху която може да се изгради цяла система. А това би отнело няколко месеца.

 

В Естония гласуват електронно вече от девет години, като на последните избори онлайн са гласували 15% от решилите да упражнят правото си. А в Австрия всички административни услуги се извършват електронно.